More

Czy smalec jest zdrowy?

Jan Jankowski 2023-07-31 Brak komentarzy 2 min. czytania

Cześć! Wielu z nas od lat słyszy, że smalec to tłuszcz niezdrowy, wręcz szkodliwy. Czy jednak jest to prawda? W dzisiejszym artykule postaramy się przybliżyć Ci to zagadnienie, rozwiać wątpliwości i odpowiedzieć na pytanie, czy smalec jest zdrowy.

Wartości odżywcze tłuszczu z podgardla

Smalec, zwłaszcza ten produkowany z podgardla, jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera między innymi witaminy A, D, E, K, a także kwasy tłuszczowe omega-6. Co więcej, jest to produkt bogaty w cholesterol, ale czy to coś złego? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Smalec to nie tylko tłuszcze nasycone – zawiera również kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które są korzystne dla naszego zdrowia. Wpływają one na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych i obniżają poziom złego cholesterolu LDL, podnosząc jednocześnie dobry cholesterol HDL.

Zawartość cholesterolu w smalcu może wydawać się na pierwszy rzut oka niepokojąca. Warto jednak pamiętać, że to, co jemy, wpływa na nasz poziom cholesterolu we krwi tylko w niewielkim stopniu. Kluczowym czynnikiem jest raczej ilość tłuszczów nasyconych i trans, które spożywamy. A smalec, choć jest źródłem tłuszczów nasyconych, nie zawiera tłuszczów trans, które są uważane za szczególnie szkodliwe dla zdrowia.

Rekomendacje światowych organizacji żywieniowych

Większość światowych organizacji żywieniowych zgodziłaby się, że kluczem jest umiar. Spożywanie smalcu w nadmiarze, podobnie jak innych tłuszczów, może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca i otyłość.

Zdaniem wielu dietetyków, umiar jest kluczem. Spożywanie smalcu kilka razy w tygodniu, w ramach zrównoważonej diety, nie powinno stanowić zagrożenia dla zdrowia. Ważne jest jednak, aby pamiętać o różnorodności naszej diety – nie powinniśmy polegać tylko na jednym źródle tłuszczu.

Tradycyjne polskie przepisy z użyciem smalcu

Smalec to składnik, który od dawna gości na polskich stołach. Jest integralną częścią wielu tradycyjnych przepisów. Przygotowaliśmy dla Ciebie dwa z nich.

Pierogi ruskie ze smalcem

Nic nie smakuje lepiej niż domowe pierogi ruskie podsmażane na smalcu. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz mąki, jajek, ziemniaków, twarogu, cebuli i oczywiście – smalcu. Podsmażanie pierogów na smalcu dodaje im wyjątkowego, pełnego smaku.

Pieczeń z podgardla

Drugi przepis to tradycyjna pieczeń z podgardla. To danie, które na pewno zadowoli wszystkich miłośników mięsa. Smalec dodaje pieczeni niepowtarzalnego smaku i soczystości. Pamiętaj jednak, że tak jak w przypadku wszystkich tłustych potraw, kluczem jest umiar.

Na koniec, pamiętajmy, że smalec, choć nie jest „super jedzeniem”, ma swoje miejsce w zrównoważonej diecie. Jak wszystko, najlepiej spożywać go z umiarem i cieszyć się różnorodnością naszej diety.

P
C
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *