More

Przepis na sałatkę grecką z serem feta

Jan Jankowski 2023-05-19 Brak komentarzy 3 min. czytania

Hej kochani!

Dzisiaj pokażemy Wam jak przyrządzić pyszną, kolorową i aromatyczną sałatkę grecką z dodatkiem świeżego sera feta. To ulubiona przekąska całej naszej rodziny i z pewnością waszym nowym kulinarnym faworytem tego lata!

Sałatka grecka to przepis, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Zaskoczy was mnogością kolorów, smaków i aromatów i na pewno was zachwyci, gdy podacie ją na rodzinnym obiedzie z grillowanymi warzywami.

Składniki

  • 1 głowa sałaty rzymskiej 
  • 6–8 pomidorów cherry
  • 1⁄2 czerwonej cebuli
  • 60–80 g oliwek
  • 200 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sok z połowy cytryny
  • 2–3 łyżeczki sezamu – do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Najpierw myjemy i osuszamy sałatę. Możemy ją łagodnie rozłożyć na talerzach i odłożyć na bok.
  2. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki i wkładamy do miski. Możemy je przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
  3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do pomidorów.
  4. Oliwki wkładamy do miski z pomidorami i cebulą.
  5. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.
  6. W osobnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, oregano i odrobinę soli i pieprzu. Przyprawiamy do smaku.
  7. Dressing delikatnie zalewamy wszystkie składniki i mieszamy delikatnie widelcem, łyżką lub rękoma.

Gotowe! Podajemy pyszną domową sałatkę grecką ze świeżym serem fetą, pełną kolorów i aromatów!

Podanie i dekoracja

Sałatkę grecką podajemy najlepiej na dużym, płaskim talerzu wraz z łyżką.

Możemy udekorować ją dodatkowo poniższymi dodatkami.

  • Listkami świeżych ziół takich jak mięta, bazylia czy oregano. Stworzą kompozycję kolorystyczną i wzmocnią aromat.
  • Plasterkami cytryny – dodadzą świeżości.
  • Oliwkami – udekorujemy talerz rozrzuconymi oliwkami w odcieniach zieleni i czerni.
  • Ziarnami sezamu – położymy na wierzchu sałatki, dodając tekstury i chrupkości.

Sałatka grecka będzie wyglądać pięknie i apetycznie! Możemy ją podawać w dodatku do wszelkich dań mięsnych, ryb czy jajecznic.

Smacznego!

Przechowywanie sałatki

Sałatkę grecką najlepiej zjeść świeżo przygotowaną. Jednak jeśli zostało jej trochę na drugi dzień, mamy kilka sposobów, by zachować jej świeżość i smaczność:

  • Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku – najlepiej szklanym lub plastikowym. Dzięki temu ograniczymy wysychanie sałatki.
  • Przed przechowaniem delikatnie przykrywamy folią lub pokrywką, aby zapobiec wysychaniu. Po każdym pobraniu sałatki nałóżmy ponownie pokrywkę.
  • Unikajmy przechowywania sałatki greckiej w plastikowych pojemnikach z odrobiną powietrza – szybko się wyschnie.
  • Jeśli zauważymy, że sałatka zaczyna wysychać – dolać odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Odżywi to składniki i przywróci wilgoć.
  • Najdłużej w lodówce utrzymają się sałata, cebula i pomidory. Kiełki, oliwki i ser feta może szybciej się psuć.

Przestrzegając powyższych wskazówek sałatkę grecką, można zjeść do 2–3 dni po przygotowaniu.

N
G
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *